Wat is leaderschap voor mij? - Dirk Bader

Topiclist

Ontdek je eigen leiderschapsstijl: Wat is leiderschap voor mij?

Wat is leiderschap voor mij? Het is een veelgestelde vraag en niet zonder reden. Leiderschap is een belangrijk aspect in zowel professionele als persoonlijke context. Of je nu een team op het werk aanstuurt, een groep vrijwilligers leidt of gewoon je eigen leven vormgeeft, begrijpen welke leiderschapsstijl bij jou past, is essentieel voor succes. Ontdek welk type leider jij bent en begrijp welke benaderingen het beste bij jou passen. Wat is jouw leiderschapsstijl?

Je eigen leiderschapsstijl leren begrijpen

Een goede manier je eigen leiderschapsstijl te begrijpen, is door te reflecteren op je persoonlijke waarden en overtuigingen. Dit bepaalt namelijk je gedrag en dus jouw stijl van leidinggeven. Wat zijn de principes en ethische normen die je belangrijk vindt? Wat motiveert je en waar geloof je in? Het identificeren van deze waarden zal je helpen bij het bepalen van je leiderschapsstijl, omdat het de basis vormt van je besluitvormingsproces en de manier waarop je anderen inspireert.

De touwtjes in handen of ruimte geven?

Kijk vervolgens naar je interacties met anderen en analyseer hoe je gewoonlijk leidinggeeft. Ben je iemand die graag de touwtjes in handen heeft en directief is? Of geef je anderen juist de ruimte om te groeien en neem je een coachende benadering? Observeer jezelf in verschillende situaties, zowel in professionele als persoonlijke omgevingen, en let op de manier waarop je communiceert, beslissingen neemt en anderen beïnvloedt.

Feedback van anderen

Om een compleet beeld te krijgen van je leiderschapsstijl, is het waardevol om feedback van anderen te ontvangen. Vraag collega’s, medewerkers, vrienden of familieleden hoe ze jou als leider ervaren. Wat waarderen ze in jouw aanpak? Welke aspecten zouden ze graag zien veranderen of verbeteren? Het luisteren naar verschillende perspectieven kan je inzichten geven in hoe anderen jouw leiderschap waarnemen en hoe je dit verder kunt ontwikkelen.

Leiderschapsmodellen en -theorieën

Er zijn verschillende leiderschapsmodellen en -theorieën die je kunt bestuderen om meer inzicht te krijgen in jouw eigen stijl van leidinggeven. Bijvoorbeeld transformationeel leiderschap, dienend leiderschap, situationeel leiderschap, autocratisch leiderschap en democratisch leiderschap. In eerdere blogs ben ik dieper ingegaan op de verschillende stijlen. In je onderzoek kan het raadzaam zijn meer over deze modellen te leren waardoor je makkelijker kunt identificeren welke elementen van elke leiderschapsstijl resoneren met jou en je doelen als leider.

Leer van successen en mislukkingen

Het ontdekken van je leiderschapsstijl is een continu proces. Dat vraagt bereidheid om voortdurend te experimenteren met verschillende benaderingen en te leren van je successen en mislukkingen. Wees niet bang om nieuwe dingen uit te proberen en je aanpak aan te passen op basis van feedback en nieuwe inzichten. Zelfreflectie en voortdurende groei zijn essentieel om je leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen.

Test jouw leiderschapsstijl

De leiderschapsstijl test die ik vaak inzet bij leiderschapsontwikkeling, is een goed hulpmiddel om jouw eigen stijl van leidinggeven te doorgronden, waardoor je een belangrijke stap zet in je groei als leider. Door je persoonlijke waarden, interacties met anderen, feedback van anderen en het bestuderen van verschillende leiderschapsmodellen te onderzoeken, kun je jouw unieke benadering ontdekken. Er bestaat geen “juiste” of “verkeerde” leiderschapsstijl. Het gaat om het vinden van een stijl die bij jou past en die effectief is in de context waarin je opereert. Dus wees authentiek, blijf leren en groei als leider.

Blijf op de hoogte

Regelmatig deel ik inzichten met betrekking tot leiderschap. Om op de hoogte te blijven kan je me volgen op LinkedIn. Mocht je vragen hebben over leiderschap, dan ben ik te bereiken via info@dirkbader.nl.