Misschien herken je het wel; een boek dat je leest, een film die je ziet of gewoon een stil moment waarin je ‘wakker’ wordt. Een ‘Aha-moment’ wordt het in de volksmond ook wel genoemd. Persoonlijk had ik zo’n moment jaren geleden bij het lezen van het boek van Stephen Covey: de zeven eigenschappen van effectief leiderschap. Dat moment heeft er bij mij voor gezorgd dat de radartjes van bewustzijn gingen draaien en de wereld door een andere bril ging bekijken.
De zeven eigenschappen volgens Covey
Stephen Covey presenteert een methode in dit boek om effectief te worden in het bereiken van doelen. Stephen Covey definieert effectiviteit als de balans tussen het behalen van doelen en de zorg voor de manier waarop die doelen behaald worden. Van het boek zijn wereldwijd meer dan 25 miljoen exemplaren verkocht. De factoren die volgens hem terug te vinden zijn in effectieve mensen, vat hij samen in 7 beschreven eigenschappen. Deze zijn:
- Wees proactief: denk en handel vooruit en speel actief in op dat wat gaat komen-
- Begin met het einde in gedachten: om effectief van start te kunnen gaan en in actie te kunnen blijven, is het belangrijk om te weten wat het resultaat moet zijn.
- Belangrijke dingen eerst: stel prioriteiten om de waan van de dag de baas te blijven.
- Denk in termen van win-win: span je in voor het wederzijds belang. Wat wordt jijzelf er wijzer van en wanneer is het ook voor de ander waardevol?
- Eerst begrijpen, dan begrepen worden: verplaats je in de ander en zijn/haar bedoelingen. Span je in om dat te doorgronden.
- Synergie: maak met anderen van 1+1=3
- Houd de zaag scherp: blijf zelfbewust en spiegel voortdurend ook de ander.
Effectief leiderschap ontwikkelen
Regelmatig spreek ik voor groepen mensen, waarin ik hen meeneem naar wat volgens mij leiderschap inhoudt en hoe effectief leiderschap eruitziet. Steeds weer fascineert het mij hoe bij mensen op die momenten de oogkleppen afvallen en er opeens veel meer wordt gezien dan voorheen. Op die ‘Aha-momenten’ die mensen dan hebben, is op gezichten haast af te lezen wat er in het hoofd gebeurt. Momenten die ikzelf jaren geleden ook had toen ik aan het begin stond van mijn persoonlijke leiderschapsontwikkeling. Ik kwam erachter dat als ik bewuster ben van zaken, ik anders, breder kan kijken. Die blik verbredende momenten zijn geweldig om te hebben. Want wie zijn blik verbreed, die ziet opeens veel meer!
Meerdere routes
Toen bij mezelf de bal ging rollen, las ik steeds meer boeken over dit onderwerp. Ik kwam erachter dat over effectief leiderschap inmiddels duizenden boeken vol geschreven zijn en er hierover dus niet één waarheid bestaat. En juist omdat er zoveel invalshoeken te maken zijn, is er altijd wel één manier die jou of mij past. Dè manier van leiderschap bestaat niet, wat impliceert dat er meerdere routes zijn om leiderschap te ontwikkelen.
Welke eigenschappen bezit jij?
Om deze vraag te beantwoorden kan het zinvol zijn om stil te staan bij jezelf. Welke eigenschappen en skills bezit ik waar ik tevreden mee ben? Welke eigenschappen wil ik graag ontwikkelen om te groeien in leiderschap? En waar komt de behoefte vandaan om hiermee aan de slag te gaan? Door op zoek te gaan naar de antwoorden op dit soort vragen, start je een uitdagende zoektocht bij jezelf. Dit avontuur met jezelf aan te gaan, vraagt wel om van gebaande paden af te wijken. De avonturier gaat op pad!
Avontuur
De kans is groot dat je op wegen komt die je nog niet kende. Vreemde wegen leiden je tot nieuwe antwoorden en ontdekkingen. Je zult merken dat persoonlijke groei altijd buiten de eigen comfortzone ligt. Ik noem dat jezelf opnieuw uitvinden. Zoals ik het zie is dat iets wat zorgt voor uitdaging en een dynamisch leven.
Welke eigenschap wil jij ontwikkelen?
Stephen Covey schreef er uitvoerig over in zijn boek ‘De zeven eigenschappen van Effectief Leiderschap’. De kracht van dit boek is volgens mij het feit dat leiderschap niet gaat over macht en hiërarchie. Waarachtig leiderschap wordt in dit boek beschreven als een manier van in het leven staan, waarbij wederzijdse afhankelijkheid en verbondenheid de basis vormen voor effectief leiderschap.
Veel mensen die ik ontmoet schenken veel aandacht aan het naar boven halen van specifieke kwaliteiten en competenties die ze kennen van zichzelf en waaraan bijgesleuteld moet worden. Mijn advies is: niet doen, richt je op competenties en kwaliteiten die je wel sterk ontwikkeld hebt; zet die in en verbeter die. Door daar aan te gaan werken wordt de energie gericht op dat wat wel goed gaat in plaats van op dat wat niet goed is.