Topiclist

Work hard, play hard, rest hard!

Onlangs sprak ik een bankmanager die de dag ervoor weer aan de slag was gegaan na 2 weken vakantie. En, vroeg ik hem, ben je volledig uitgerust? Hij keek me wat verbaast aan, want ja, de bank wil dat ik bereikbaar ben, zelfs tijdens mijn vakantie, dus nee, hij was niet echt 100% aan vakantie toegekomen….

Lang leven de smartphone! Meer dan 8,5 miljoen mensen hebben er een. Dus het even snel checken van de werkmail is zo gepiept. En dan zie je een mail, waarvan je denk; deze moét ik even beantwoorden, want anders gaat het gigantisch mis. Nee, denk je vervolgens, ik ben nu op vakantie, dat ga ik niet doen, dus wegklikken.

Tien minuten later zit je de mail uitgebreid te antwoorden en heb je niet door dat je ook tijdens je vakantie, in de werkmodus zit. Is dat nou vakantie? Nee dus. Ons lichaam (en specifiek het brein) heeft het nodig om af en toe een ‘blanco’ te maken en even te ontkomen aan de dagelijkse beslommeringen en spanning. Totale ontspanning is nodig om de z.g. accu weer op te laden. Mentaal afstand nemen bevordert het gevoel van tevreden zijn. Bovendien bevordert het de gezondheid.

En natuurlijk is er ook iets voor te zeggen het wél te doen; de verbinding houden met de zaak geeft mensen een positief gevoel. En het gevoel van in controle zijn, sterkt mensen om de rest van de dag nergens anders aan te denken. Maar ik vraag me dan af; hoe deden wij dat dan voor het smartphone tijdperk? En zijn wij mensen dan zo verslaafd aan werken…aan hard werken..?

Er is helemaal niets mis met hard werken. Integendeel. Mijn vader zei me altijd; wil je iets bereiken, dan zul je er hard voor moeten werken. Ik ben er door de jaren heen achter gekomen dat hard werken wel binnen bepaalde grenzen moet blijven. Het ligt in de huidige tijd namelijk erg voor de hand om 24/7  bezig te zijn met werk en weinig vrije tijd in te bouwen.

Het gesprek wat ik had met de manager herinnerde mij aan een boek wat ik onlangs las. In ‘Iedereen ondernemer’ beschrijft Arco van Brakel o.a. hoe hij in een burn-out was geraakt, er vervolgens uit is gekomen en er bijna weer in was geraakt. Eén van de belangrijkste dingen die hij beschrijft wat hem heeft geholpen dit te voorkomen is alles 100% te doen; Work hard, play hard, rest hard!

En dat is de volgens van Brakel de sleutel tot persoonlijk succes. Balans hebben en houden doe je door alles 100 procent te doen. Werk hard, ga er 100% voor en neem 100% de tijd voor je hobby’s, je gezin en leuke dingen en neem af en toe 100% rust. Het klink misschien simpel en zo is het ook wel.

Neem de proef op de som en spreek met jezelf af bij het maken van vakantieplannen je smartphone uit te laten. Organiseer voor jezelf dat dit kan en stem desnoods met collega’s af dat je dit zo gaat doen. Zorg ervoor dat je volledig ‘afgeschakeld’ bent tijdens vakantie en je komt totaal anders weer thuis.

Uit eigen ervaring weet ik dat het werkt!

Reageer hieronder op deze blog.