Onlangs werd bekend dat Jaap van Zweden dirigent wordt van het New York Philharmonic, een van de meest gerenommeerde symfonieorkesten ter wereld. Daarmee treedt hij in de voetsporen van Leonard Bernstein en Gustav Mahler. En dan kun je gerust zeggen; dan ben je een hele grote…
Gedurende zijn carrière volg ik van Zweden een beetje. In 1977 won hij het nationaal violistenconcours en vertrok naar New York om te studeren. Daarna begon hij als violist en werd op zijn 19e de jongste concertmeester ooit van het Koninklijk Concertgebouworkest. In 1995 ging hij dirigeren; als chef dirigent deed hij dit voor talloze beroemde orkesten over de gehele wereld. Een bijzondere man met een bijzondere carrière en dan nu de bekroning door zijn benoeming in New York.
Wat is het dat mensen succesvol zijn in wat ze doen? Is het wilskracht, doorzettingsvermogen en passie? Het zal ongetwijfeld meespelen. Malcolm Gladwell onderzoekt in zijn boek ‘ Uitblinkers’ de vraag wat maakt dat sommige mensen uiterst succesvol zijn en anderen niet.
Mensen die in een bepaald vak of beroep meer bereiken dan anderen hebben dat meestal niet te danken aan een bijzonder brein of een verbluffend talent. Wat blijkt; hun cultuur, familie en alle eigenaardigheden waarmee ze in aanraking zijn gekomen, zijn factoren die gezamenlijk bijdragen aan hun succes. Ik kan dat natuurlijk niet voor van Zweden beoordelen omdat ik er niet bij ben geweest. Maar volgens Gladwell kan het niet anders als dat er een dosis geluk aan te pas komt. Interessant gegeven, want wat is dat dan, geluk hebben in je leven?
De meest aansprekende voorbeelden uit het boek vind ik de Beatles en Bill Gates. Evenals alle andere uitblinkers hebben zij meer dan 10.000 uur in hun vak gestoken voordat ze écht goed werden. Dit wordt ook wel de 10.000 uren regel genoemd. de Beatles hebben dagen lang kunnen oefenen in Hamburg, zodat ze alle finesses als muziekanten onder de knie hadden, voordat ze doorbraken. Bill Gates kon als tiener ‘s-nachts gratis programmeren op grote mainframes. Toen de pc werd geïntroduceerd in de jaren tachtig was hij helemaal voorbereid. Geluk, of op de juiste plaats en tijd ergens toe in de gelegenheid zijn? Je mag het zelf beoordelen.
Terug naar van Zweden; voor zover ik hem heb kunnen volgen, is hij 100% gegaan voor de 10.000 uren regel. Hij heeft zich in het zweet gewerkt door te oefenen, oefenen en nog eens te oefenen. Hij bleef maar gaan. Heel veel vlieguren maken om de beste worden, moet hij gedacht hebben. Die drive heeft er zeker toe bijgedragen dat hij nu deze stap maakt. Gaan voor zijn vak, er met iedereen met toewijding over praten en het allerbeste uit zichzelf halend de weg omhoog lopend. Het kan niet anders dat daar ook passie aan te pas komt. Zonder het vervullen van passie ontvangt niemand denk ik energie terug uit hetgeen je doet. Dat is een logische combinatie, maar ook een noodzakelijke, anders werkt het namelijk niet. In mijn werk als leiderschapscoach, kom ik met enige regelmaat mensen tegen die uitgeblust zijn, simpelweg omdat de balans tussen geven en weer terug ontvangen van energie behoorlijk verstoord is geraakt.
Om uitblinker te worden heb je geluk nodig, maar zul je ook moeten gaan voor de 10.000 uren regel, altijd maar weer opnieuw. Je zult bereid moeten zijn om offers te brengen om zo het allerhoogste te bereiken….of je dat nou leuk vind of niet. Constant op ‘aan staan’ om het beste uit jezelf te halen. Hoe staat het met jou succes?
Laat je reactie achter en meld je aan voor meer updates…