Topiclist

The Swansea City Jacks…

Enig tijd geleden hadden we bij de voetbalvereniging waarbinnen ik actief ben als bestuurslid, een bijzondere gast; de heer John van Zweden uit Den Haag. Beter bekend als ‘de behangkoning’, omdat hij in het centrum van Den Haag een behangwinkel runt. In plat Haags vertelde hij aan onze Business Club leden zijn levensverhaal. En ik kan je vertellen; het is een jongensboek van de bovenste plank. Los van wat de goede man heeft uitgehaald in zijn leven en wat je van hem vindt, het was een boeiende avond.

John heeft in 2002, 50.000 Britse Ponden geïnvesteerd in een op sterven na dood gewaande voetbalclub Swansea City. Het in Wales gelegen volkscluppie trof hij in zwaar verval aan; vergane glorie, maar voor John ging een droom in vervulling: eigenaar van een voetbalclub. Swansea City had vele overwinningen op haar naam staan, maar de klad was er helemaal in gekomen, mede doordat geldschieters het massaal lieten afweten. In 2003 dreigde degradatie naar het amateurniveau, wat op het nippertje werd voorkomen op de laatste speeldag. De 1-0 winst van The Jacks, zoals de spelers in de volksmond worden genoemd, heeft ervoor gezorgd dat de club standhield, weliswaar met bloed, zweet en tranen. ‘Als we in staat zijn om degradatie te voorkomen door de juiste inzet te tonen, kunnen we alles..’ zo moet men gedacht hebben. Het zelfvertrouwen nam toe en de club begon overwinning op overwinning te behalen. Door volledige inzet en er elke week weer 100% opnieuw voor te gaan, klom de club op naar uiteindelijk het allerhoogste niveau waarop in UK kan worden gespeeld; The Premier League.

En in die competitie wordt nog steeds gespeeld. Op uitnodiging van de behangkoning zelf, waren we onlangs te gast met een groep sponsors in Swansea City. Die zaterdag speelden The Jacks tegen Southampton, een team wat onder leiding staat van Ronald Koeman. De dag van aankomst kregen we van John zelf een rondleiding door het stadion. We kwamen overal waar een gemiddelde stadionbezoeker niet komt en op elk plekje van het stadion wist John een geweldige anekdote te vertellen. Wat mij opviel was dat de passie die de spelers hebben en de wil die zij bezitten om te winnen, steeds in zijn verhalen over de club naar voren kwamen. Want met name dát heeft gemaakt dat zij nog steeds standhouden tegen mastodonten clubs als Liverpool en Manchester United. En dat hield mij op dat moment bezig….. Ik vroeg mezelf af waar die passie vandaan kwam en hoe de goede mentaliteit tussen de oren van 11 spelers op het veld komt….. Wat is het waardoor de motivatie zo sterk is en dat deze relatief kleine club zo enorm goed standhoudt in deze zware competitie? Dat kan niet uitsluitend voortkomen uit rivaliteit voor aartsrivaal Cardif! Terwijl ik me dat al rondlopend door het stadion afvroeg, werden we naar de kleedkamer geleid. Alle shirtjes hingen al klaar voor de volgende dag en iedere speler had zijn eigen plek, met naam erboven. Er heerste een soort van magie in die kleedkamer. Alsof hier alle krachten zijn ontketend om op het veld de strijd te winnen. Hier in deze kleedkamer is alles gezegd en gedaan wat maakt dat deze club is waar het nu is. Hier zijn nederlagen geïncasseerd en zijn overwinningen uitbundig gevierd, harde woorden gevallen en is bewondering en respect getoond voor elkaars inzet. Ik realiseerde me dat de lijn heel erg dun is tussen de lach en de traan, tussen winnen en verliezen en dat hier toch elke keer weer de spirit is gevonden om ervoor te gaan, of we er nou zin in hebben, of niet…!

winning

Terwijl ik rondkeek, en de vraag me nog steeds bezig hield hoe het nou komt dat deze club zo succesvol is, viel mijn oog plotseling op het antwoord; een grote foto in de hoek van de kleedkamer met daarop het geheim van Swansea; The winning mentality: total commitment – no excuses.

BAM!! dat pakte mij. Dit is de mentaliteit die deze club zo groot heeft gemaakt en die ervoor zorgt dat elke keer weer de strijd wordt aangegaan vanuit karakter! Vanuit leiderschapsperspectief gezien is dit heel erg sterk. De winnaars mentaliteit uiteengezet in een paar simpele woorden. Volledig commitment, het is nogal wat. Volgens mij betekend dat; wat er ook gebeurd, hoe moeilijk het ook is, we blijven gecommitteerd aan onze voorgenomen doelen.  En we kunnen er 100 excuses voor vinden om er mee te stoppen, of om er niet voor te gaan, maar dat gaan we niet doen. Positief vooruit kijken.

Ik bedacht me hoe ik zelf in het leven sta en hoe succesvol dat is. Ben ik volledig gecommitteerd aan mezelf, aan de mensen in mijn leven en aan de dingen die ik doe? En als het moeilijk wordt, wat doe ik dan?

Ik heb nog tijdje rondgelopen in het stadion en genoot van elk moment. De volgende dag was het matchday!! En hoe goed je ook bent voorbereid, hoe gemotiveerd je ook bent, de nederlaag en teleurstelling liggen altijd om de hoek. En zo ook voor de Jacks. Die middag werd met 0-1 verloren. De ploeg van Koeman was net iets te sterk. En de Jacks? Net niet goed genoeg om stand te houden. Net niet sterk genoeg om een goal te maken, net niet….!!! Maar wel genoeg om zonder excuses in beweging te blijven en de week die erop volgt te trainen, trainen en nog eens trainen om stapje voor stapje beter te worden. Uiteraard voor de Jacks vanuit total commitment!