Topiclist

Kampioenen…!!!

Eind april was ik aanwezig tijdens de ‘week van de ondernemer’ in Utrecht. Als gast en topspreker was daar de bondscoach van het Nederlands Elftal Louis van Gaal. Vanuit achterin de zaal maakte de ‘generaal’ zijn opwachting en onder luid applaus liep hij naar het podium. Daar aangekomen sprak hij zijn eerste woorden. ‘Ik hou van structuur en ik hou van visie. Om precies te zijn van mijn structuur en van mijn visie…’ Welkom…

Over van Gaal wordt veel gezegd, maar een ding moet hem worden nagegeven dat hij zeker een duidelijke visie heeft. Over de wijze waarop hij dat communiceert valt van alles aan te merken, maar dat ter zijde.

Effectief leiderschap valt en staat bij het hebben van een duidelijke visie. Ofwel, datgene waarin je gelooft. Op het moment dat mensen gaan spreken over waarin zij  geloven, dan schept dat vertrouwen. Mensen die ergens in geloven stalen daarmee ambitie uit en dat nodigt andere mensen uit hen te volgen.

Dat geldt overigens alleen als de leider zijn visie authentiek uitdraagt. Anders wordt het een aangeleerde vaardigheid en in leiderschap werkt dat niet. Dat maakt dan ook dat sommige leiders geen impact maken. En daarvoor hoef ik niet echt heel ver om mij heen te kijken.

De ambitie van Gaal is duidelijk; oranje kampioen maken…..Als alle spelers daar ook in gaan geloven en er voor gaan, hebben wij als supporter een geweldige voetbalzomer voor de boeg….