Topiclist

In beweging blijven…

Tijdens een KNVB congres waar ik vanuit mijn activiteiten voor de plaatselijke voetbalclub voor was uitgenodigd, zouden vele spekers het podium gaan betreden die dag. Één ervan was Arnold VanderLyde, de voormalig Europees en Nederlands boks kampioen.

De boomlange krachtpatser kwam de zaal al boksend binnen en dat zorgde direct voor de nodige energie en hilariteit. Aangekomen op het podium begon hij langzaam tot stilstand te komen en startte zijn betoog. Kern van zijn boodschap was dat hij zijn leven op drie pijlers had gefundeerd; respect, integriteit en vertrouwen. Met name voor die laatste zocht hij een vrijwilliger uit de zaal voor een klein experimentje. Je raad het al; zijn oog viel op mij. Ik betrad het podium en merkte toen pas wat de impact is van 1000 mensen in één zaal! Maar dat ter zijde.

Na een korte introductie van mezelf, vroeg hij mij of ik het tegen hem wilde gaan opnemen…. Er ontstond gelach vanuit de zaal. En ja, daar stond ik dan, met eigenlijk maar één keus. Ik aarzelde even en zei: is goed Arnold, ik vertrouw je. Dat is geweldig zei hij, want dat is precies waar het experiment om draait. Hij vroeg me om rechtop te gaan staan, en wat hij ook deed, zó te blijven staan. Ik knikte en daar begon hij. Met gebalde vuisten maakte hij op 1 cm. van mijn gezicht snelle boksbewegingen, alsof hij mij wilde raken. Ik bleef rechtop staan en beheerste mezelf om niet vanuit een reflex naar achteren te bewegen, weg van die grote sterke vuisten. Wat hij ook deed en vanuit welke hoek hij mij benaderde, ik bleef staan. Onverstoorbaar en vanuit het vertrouwen dat hij mij niet zou raken. Ik hoorde nog meer gelach vanuit het publiek, want het werd spannend, wat zou ik doen…..?

image

Na een korte door mij volgehouden bokssessie stopte hij en gaf aan dat het experiment was geslaagd. Applaus klonk uit de zaal. Hij keek mij doordringend aan en  zei; dat gebeurd niet vaak dat mensen zo stil blijven staan als jij. Je staat volledig in vertrouwen en bent een standvastig persoon. Je twijfelt niet aan de goede bedoelingen van de medemens en dat siert je. Blijf vooral in vertrouwen staan en kijk vanuit dat vertrouwen de wereld in….je zult mooie dingen gaan zien en bereiken. Want jouw vertrouwen is ijzersterk en kan jou heel ver brengen!! Wow, daar stond ik dan, tegenover iemand die ik nooit eerder had ontmoet en die zulke dingen tegen me zei. Dat was wel heel bijzonder. Ik nam hetgeen hij me gezegd had ter harte, gaven elkaar een stevige handdruk en ik wilde weglopen. O, wacht even zei hij, ik heb nog iets voor je. Hij haalde vanuit zijn jaszak een sleutelhangertje met twee kleine bokshandschoentjes eraan tevoorschijn. Deze zijn voor jou, als dank en ter herinnering.

En onthou een ding, voegde hij eraan toe. Dit was een experiment om je vertrouwen te testen. Mijn advies voor jou en alle aanwezigen voor in het dagelijks leven is: sta in vertrouwen in het leven en blijf in beweging om niet geraakt te worden….bij alles wat je doet! Het heeft mij namelijk tot meervoudig kampioen gemaakt.

foto

Ik ben dit vanaf de volgende dag gaan doen. In beweging blijven. De sleutelhanger heeft een mooie plek in mijn werkkamer gekregen. Soms pak ik hem even in mijn handen. Ik realiseer me dan weer dat stilzitten enkel zorgt voor de beweging achterwaarts. Ik besluit dan weer om te gaan bewegen door bijvoorbeeld nieuwe dingen op te pakken of ideeën waarmee ik al lang rondloop, te gaan uitvoeren, in het volste vertrouwen dat het een goede uitwerking zal gaan hebben. En sinds ik dat ben gaan doen, ervaar ik vrijheid, ruimte en inspiratie en denk ik met veel plezier terug aan dat moment bij Arnold op het podium….en blijf ik in beweging!