Topiclist

Doelen stellen voor 2023

Ken je dat? Aan het einde van het jaar persoonlijke doelen stellen voor het volgende jaar. Ook jij zult er vast en zeker ervaring in hebben. We noemen het goede voornemens. Op social media worden we overspoeld door mensen die zichzelf hierin heel serieus nemen. Of het nou gaat om de kilo’s die eraf moeten, het zijn van een betere partner, of op het werk meer assertief gedrag vertonen; het ene voornemen doet niet onder voor de ander. Allemaal belangrijk en zinvol en allemaal zeer de moeite waard. Hoe komt het dan toch dat er bij de meeste mensen geen snars van terecht komt?

Doelstellingen formuleren

Jezelf doelen stellen heeft het alles te maken met persoonlijk leiderschap; jezelf leiden en richting geven. Verantwoordelijkheid pakken om doelen te behalen. En doelen stellen is heel eenvoudig. Men pakt een stuk papier en een pen en begint te schrijven. Meestal popt het een en ander op vanuit wensdenken, voortkomend uit het afkeuren van jezelf. En daar zit hem volgens mij het probleem. Persoonlijke doelstellingen vanuit moeten of afkeuring, bevatten veelal een negatieve lading. Wat we doen is het benoemen van zaken die we niet meer willen. (ik wil niet meer zo veel kilo’s meetillen of ik wil niet meer zo’n kort lontje hebben). Zaken waarvan we zeggen dat we het niet meer willen; negatieve lading. En dat komt door het woord NIET.

Interessanter vind ik het om duidelijkheid te scheppen in wat ik wel wil. Daarop berust, volgens mij, meer positieve energie waardoor je er ook makkelijker naar toe kunt bewegen. Simpelweg omdat doelen dan als mogelijkheden worden neergezet, in plaats van dingen die MOETEN.

Bij het stellen van doelen binnen het werk, gaat dat net zo. Om werkgerelateerde doelstellingen concreet te maken, is het van belang dat je te werk gaat vanuit de context waarin je je bevindt. Alleen dan worden het doelstellingen die ook haalbaar zijn. Een andere belangrijke bijkomstigheid bij werkgerelateerde doelen is dat collega’s of een leidinggevende commitment hierop heeft afgegeven. Dit voorkomt dat je volledig je eigen ding doet om de doelen te behalen. Als dat is afgestemd, ben je er nog niet helemaal.

Hoe ga jij je doelstellingen behalen?

Die vraag is logisch en het antwoord wat ik veelal hoor van mensen in organisaties is: hard werken en mijn best doen! En dat is een enorme valkuil. Want hard werken gaat er niet per definitie voor zorgen dat jij je persoonlijke doelen behaald. En je best doen is uitgestelde hoop. In die gevallen adviseer ik mensen om direct te stoppen met hard werken.

Hoe worden doelstellingen dan wel behaald? Allereerst om de smart check te doen. Zijn je doelen specifiek en meetbaar en realistisch? En wanneer weet je dat je ze hebt behaald? Vragen om vooraf bij stil te staan en te verwerken in de omschrijving van je doelstellingen.

Zelfs wanneer jouw persoonlijke doelstellingen deze toets hebben doorstaan, ben je er nog niet. Naast inzet vraagt het bereiken van doelen ook persoonlijk commitment. Dit commitment wat je aan jezelf afgeeft, zegt in feite: hoe moeilijk het misschien ook wordt en hoeveel tegenwind ik ook ga ondervinden, ik blijf ervoor gaan. Want een ding is zeker; je komt voor onverwachte en onvoorziene wendingen te staan.

Focus en zelfevaluatie

In persoonlijk commitment zit ook focus houden als ingrediënt. Mijns inziens eerst commitment en daarna focus en niet andersom. Doelen nastreven waarbij de focus optimaal is maar het commitment ontbreekt, zijn gedoemd te mislukken.

Het behalen van doelstellingen kan niet zonder regelmatig te evalueren hoever je staat in het bereiken van doelen. Wat heeft gewerkt, waardoor doelen dichterbij zijn gekomen en wat heeft ontbroken? Bewust de tijd nemen dus om met regelmaat stil te staan in plaats van hard blijven werken. Vanuit dat moment van stilstand weer betere tractie creëren een door met het realiseren van doelen, met uiteraard het volledig aanwezige commitment.

Doelen realiseren

Veel gedoe? Dat is maar net hoe je het bekijkt. Zelf neem ik een paar uur per maand de tijd om stil te staan. Dan weet ik weer wat ik anders kan doen en dat geeft mij weer de juiste energie om door te pakken. Dat vraagt discipline en krachtige zelfsturing. En dat heb ik er graag voor over. Er is namelijk niets zo leuk wanneer je doelen worden gerealiseerd en plannen uitkomen. Mij geeft dat elke keer weer vernieuwde energie. Het is alsof ik mezelf dan steeds weer opnieuw uitvindt. Want vaak gebeurt het me dat niet alleen gestelde doelen uitkomen, maar ook andere dingen op mijn pad komen, zonder dat ik daarop specifiek de focus had gelegd. Er zijn steeds meer momenten dat ik me daarover verwonder. Ik vermoed dat dit te maken heeft met de kracht van een positieve grondhouding en denken in mogelijkheden.