Topiclist

Degene die het meest leert, die wint!

Kevin Weijers; één van de 6 sprekers tijdens de online Masterclasses die ik samen met business partner Erika Schenk organiseerde. Ik omschrijf hem als objectieve waarnemer, enthousiast, nieuwsgierig en actiegericht. Dat is mooi, maar er lopen veel mensen met die kwaliteiten rond, zul je zeggen. En dat klopt ook. Kevin is iemand die dat alles actief en bewust combineert in zijn eigen leven en daardoor in staat is om anderen naar hetzelfde te laten kijken en iets anders te laten zien.

En dat anders begon al tijdens de voorbereiding. ‘Ik wil graag spreken tijdens jullie masterclasses, rond het thema Fit-for-the-future Dirk, maar laten we er dan een live-podcast van maken’. Prima Kevin, doen we hetzelfde maar dan op een andere manier….

En daar gaan we….Ik had een aantal vragen voorbereid naar aanleiding van zijn reis rond de wereld in 80 experimenten.

‘Ja ik noem het experimenten. Waar het op neerkomt is dat ik iets waarvan ik genoeg heb, aanbied aan bedrijven in ruil voor onderdak. Bijvoorbeeld mijn kennis over iets of mijn creatieve ideeën. Ik heb dat idee een tijd geleden verteld tijdens een lezing en ontving direct diverse aanbiedingen voor het buitenland. Dus ik was snel vertrokken.’  

En met welk plan vertrok je?

‘Ik vertrok zonder plan’ vervolgt hij. ‘Afhankelijk van de context raad ik iedereen aan hetzelfde te doen. Want als je geen plan hebt, hoef je ook niet steeds te proberen de werkelijkheid aan te passen aan je plan, zoals dat met jaarplannen bijvoorbeeld gebeurt. Zonder een plan ben ik op reis gegaan de wereld over. Ik zag daardoor kansen, die er overigens altijd zijn, het is maar hoe je kijkt….
Daarom noemde ik het experimenten. De moraal van een experiment is niet dat het gelukt is. De moraal is dat experimenten altijd lukken, snap je?’

Ik zei al; Kevin is iemand die in staat is anders te kijken naar dingen en voor velen daarmee de conceptuele wereld waarin we leven, op z’n kop weet te zetten.

Zonder plan de wereld rond in 80 experimenten; op zoek naar je passie?

‘Nee, zeker niet. Ik vind dat trouwens een slecht advies; ga op zoek naar je passie en wordt gelukkig’. Op zoek gaan naar je passie, en wat ga je dan doen? Veel mensen krijgen dit advies en kunnen er helemaal niets mee. Sterker nog; zij komen juist meer in de problemen. Want het is nogal wat, je passie gaan vinden. Ik ben iemand die graag zijn nieuwsgierigheid volgt. En dat ik daardoor mijn passie voor iets of iemand vind, is mooi meegenomen. En dat is wat ik mensen graag meegeef. Volg je nieuwsgierigheid en kom erachter wat je nog niet wist. Want degene die het meest leert, die wint!’

Inmiddels ben je een veelgevraagd spreker. Waar meet je je eigen succes aan af?
‘Eigenlijk is dat vrij simpel Dirk; als de ander blij en tevreden met mij is. Als mijn opdrachtgevers tevreden zijn met een lezing die ik heb gegeven en als mijn vrienden en familie nog steeds blij worden als ik binnenkom.’

Maar daar kun je ook in doorschieten lijkt me. Hoe hou je de balans vast bij jezelf?
Kevin vervolgt; ‘ik stel mezelf vaak de vraag of ik meer energie lever dan dat ik kost. Dat zorgt ervoor dat op het moment ik over mijn eigen grenzen heen ga, ik dat onmiddellijk waarneem ergens in mijn lijf. En zo’n signaal, daar doe ik dan iets mee.’

Een mooie afsluiter; lever ik meer energie dan dat ik kost. Als we het in de context zetten van het thema Innovatief Leiderschap, dan vormt die vraag (of beter gezegd het antwoord op die vraag) een belangrijke basis. Want als lichaam of geest vermoeid zijn, kunnen er geen innovatieve ideeën ontstaan. Hoe fit-for-the-future ben jij eigenlijk?