Topiclist

Bla Bla Bla…..

Misschien ken je dat wel; je spreekt met iemand waarvan je je afvraagt of die persoon nou eigenlijk wel goed weet waar hij/zij het zelf over heeft….

Ik kom namelijk nogal eens mensen tegen waarbij ik me dat afvraag. Ik weet ook niet precies hoe het komt dat ik dit mezelf afvraag tijdens zo’n gesprek. Maar op het moment dat ik een specifieke vraag stel over bijvoorbeeld de vakinhoudelijke kant of vraag naar de marktontwikkelingen of hoe iemand aan bepaalde kennis of inzichten komt, valt het stil of volgt er meestal geen steekhoudend antwoord. Voor mij de bevestiging dat iemand niet exact weet waar hij/zij het over heeft. En dat is vervelend, want ik merk dan aan mezelf dat ik me door die persoon op een verkeerd been voel gezet. Ik dacht bijvoorbeeld met een professional te spreken, die de gehele materie beheerst en waarmee ik op dat niveau ook in gesprek kan zijn. Maar al snel loopt dat straatje dood. Een ander voorbeeld is dat iemand zich voordoet als beslisser, maar in werkelijkheid helemaal niet de bevoegdheden daartoe bezit. Misschien herken je dat je aanvoelt tijdens zo’n gesprek dat dit het geval is, maar toch moeilijk precies de vinger erop kunt leggen waarom je dit vermoeden hebt, want zijn voorkomen is behoorlijk overtuigend.

In zijn boek ‘ Praten met Reuzen’ legt auteur Noel Slangen uit hoe de echte ‘reuzen’ in organisaties communiceren en hoe jij het beste met hen in gesprek kunt gaan. Zeer interessant en waardevol, al is het alleen al voor je eigen effectiviteit. Hij beschrijft ook hoe je een ‘dwerg op stelten’ kunt herkennen. Grappige term; een dwerg op stelten. Ofwel iemand die zich voordoet als beslisser (reus), maar het in werkelijkheid helemaal niet is.

Ik ben er de afgelopen maanden bewust op gaan letten; in hoeverre beheerst iemand de materie waarvoor hij/zij staat opgesteld en hoe wordt daarover gecommuniceerd? Welke woorden worden gebruikt? Hoe zelfzeker worden die uitgesproken? Is het authentiek en wat is de lichaamstaal? Ik kan je vertellen; als je er bewust mee aan de slag gaat, dan zul je merken dat er in het wild heel veel dwergen op stelten rondlopen. Ze zijn direct herkenbaar: ze houden van status, titels en formele zaken. Aanspreken met u hoort daar bijvoorbeeld zeker ook bij.  Het belangrijkste kenmerk van een dwerg op stelten is echter dat hij torens bouwt om zich te verheffen om als echte reus te kunnen praten. Er moet dus eerst heel wat uit de kast worden getrokken voordat hij op reuzenniveau kan communiceren. En misschien is dat wel wat mij dat gevoel geeft tijdens gesprekken; er wordt niet vanuit innerlijk weten gesproken, maar vanuit aangeleerde leiderschapskennis.

Als je dat herkent, herken je ook direct dat er heel veel bla bla taal wordt uitgeslagen. Uit het boekje, formeel en vooral met woorden erin verpakt die hem/haar status verlenen.

Met deze mensen is natuurlijk helemaal niets verkeerd, ze gedragen zich misschien wat anders, dat is alles. Alleen ben ik waakzaam geworden voor deze dwergen op stelten. Waarom? Omdat ik er (net als iedereen) heel veel tegenkom in mijn dagelijks leven ik voor ik het weet een lege accu heb. Te veel energie aan weggegeven en er te weinig voor terug ontvangen. De natuurlijke wederkerigheid van energie is er niet.

Denk eens na; misschien ken jij ook wel dwergen op stelten in jouw omgeving. Wat wil je ermee?

Ik ben benieuwd naar je reactie……gebruik onderstaand reactieveld.